FanVet ofera asistenta sanitar veterinara de specialitate, vanzari medicamente, operatii chirurgicale, tratamente, cosmetica, analize de laborator: sange, urina, spitalizare, detartraj, mica si mare chirurgie, pet shop cu diete.
Câinii seniori au nevoie de alt tip de atenție și de îngrijire față de un câine mai tânăr, asta nu mai este o surpriză pentru nimeni. Dar când știi că și câinele tău a devenit senior?
Nu este o regulă generală și depinde mult de rasa lui, pentru că cei de talie gigant îmbătrânesc mai repede decât un câine de talie mică și au viața mai scurtă. De exemplu, un Marele Danez e considerat deja senior la vârsta de 6 ani, pe când un Chihuahua ar fi considerat „în floarea vârstei” si nu ar deveni senior decât pe la 10 – 11 ani. Câinii de talie mare sunt undeva la mijloc. Un Golden Retriever ar putea fi considerat senior la 8 ani, dar genetica, nutriția și mediul joacă un rol foarte important în felul în care îmbătrânește câinele tău.
🐾 Artritră🐾 sau alte boli degenerative care ar putea să îl încetinească. Nu va mai putea să meargă, să alerge și să se joace la fel, va evita să urce și să coboare scările și s-ar putea să obosească mai ușor.
Fără îngrijiri corepunzătoare, 🐾afecțiunile dentare🐾 pot deveni o problemă destul de serioasă. Vedem des pacienți cu vârsta de 2-3 ani care au deja depuneri masive de tartru, gingivită și stomatită. Afecțiunile acestea, netratate, îți lasă câinele senior, pe românește, fără dinți în gură. Problemele dentare pot cauza dureri foarte mari (cum probabil ai simțit și tu cel puțin o dată în viață), dureri care îl vor împiedica pe blănosul tău să mănânce și așa va slăbi și nu va avea un aspect prea frumos al blănii.
De asemenea, pe lângă problemele dentare, și 🐾afecțiunile renale, hepatice sau cardiace🐾 pot fi cauze ale slăbirii pacientului senior.
La extrema cealaltă, se află problema 🐾obezității🐾. Datorită încetinirii ritmului de viață și a sedentarismului, câinii seniori sunt mai predispuși să câștige câteva kilograme în plus (dacă nu suferă de alte probleme mai grave, cum ar fi diabetul sau sindromul Cushing).
1. Vizite regulate la veterinar.
Câinele tău are nevoie de vizite ANUALE, chiar dacă totul pare să fie în regulă. Pentru că multe boli se pot „ascunde” și să nu se exprime clinic, dar analizele de sânge pot înregistra modificări înainte ca blănosul tău să arate că este bolnav.
Nu uita că e mai bine (și mai ieftin) să previi o boală, decât să o tratezi!
2. Oferă-i suplimente speciale pentru pacienții seniori
3. Fii atent la greutatea corporală și la constituția sa.
Întreabă medicul veterinar care este intervalul ideal de greutate al câinelui tău și asigură-te că îl menții.
4. Hrană de calitate specială pentru câinele tău senior.
Blănosul tău ar trebui să mănâce o hrană adecvată taliei și vârstei lui. Dacă a depășit vârsta de 7-8 ani, poți să îi faci trecerea către hrana de tip senior.
Câinii supraponderali au șanse mult mai mari să facă boli precum diabetul, probleme cardiace, dermatologice, articulare sau cancer. Există diete formulate de nutriționiști veterinari pentru a proteja sănătatea pacienților seniori, cum ar fi problemele articulare.
5. Ai grijă de sănătatea orală a câinelui tău.
Periajul dinților poate părea o idee prostească, dar ar ajuta! Există produse speciale, periuțe de dinți și perii de gingii, precum și pastă de dinți specială pentru animale. Dacă ideea periajului nu te încântă, poți opta pentru varianta apei de gură destinată uzului veterinar sau a oaselor masticabile pentru dinți (de calitate)!
6. Asigură-i doza zilnică de exerciții.
Astfel îl ajuți să rămână activ, să prevină riscul obezității și să își mențină articulațiile sănătoase.
7. Controlul ecto-paraziților.
Câinii seniori sunt la fel de vulnerabili la paraziții externi precum cei tineri. Este foarte important să menții deparazitarea externă pe tot parcursul anului.
Știu, probabil ai auzit că „nu fac bine la ficat” și „nu vrei să îl îmbolnăvești cu mâna ta”. Aud asta săptămânal. Cântărind bine riscurile și avantajele, te sfătuiesc din toată inima să nu omiți deparazitarea externă! Babesioza (boală transmisă de căpușe) poate cauza insuficiență renală și hepatică severă într-un timp foarte scurt, iar câinele tău senior s-ar putea să nu poată compensa aceste disfuncții și să îl pierzi.
O pipetă pusă la ceafă lunar NU va cauza insuficiență hepatică!
8. Îngrijirea blăniței.
Nu renunța la tuns și la toaletat doar pentru că este bătrân. Dimpotrivă, un câine bătrân cu incontinență urinară, de exemplu, va avea nevoie de îngrijiri mai multe. Trebuie tuns bine în zona posterioară, menținând pielea curată, pentru a preveni riscul apariției infecțiilor cutanate. Fiind mai bătrâni, sunt mai sensibili. Așa că oferă-i în continuare un grooming adecvat.
9. Oferă-i un mediu ”senior friendly”.
Adică un pat moale și confortabil poate fi de mare folos și o mare bucurie pentru câinele care suferă de probleme articulare. Suprafețele pe care ar putea aluneca cu ușurință (precum gresia, parchetul) ar trebui acoperite cu covoare.
10. Multă, multă iubire!
Cu vârsta, câinele tău va orbi, va surzi, nu se va deplasa la fel, controlul vezicii urinare va fi mai slab, dar tu îl vei iubi la fel în continuare. Cu trecerea anilor însă, s-ar putea să te afli față în față cu o decizie foarte dificilă despre momentul în care va trebui să îți iei adio. Totul se rezumă la calitatea vieții animalului și trebuie să fii conștient că e posibil, la un moment dat, să fii nevoit să îi curmi suferința.
Întotdeauna consultă-te cu medicul veterinar! Adresează-i orice întrebare, oricât de prostească ți s-ar părea. Suntem aici să te ajutăm, atât pe tine, cât și pe prietenul tău necuvântător!
Postează un comentariu