Despre noi

FanVet ofera asistenta sanitar veterinara de specialitate, vanzari medicamente, operatii chirurgicale, tratamente, cosmetica, analize de laborator: sange, urina, spitalizare, detartraj, mica si mare chirurgie, pet shop cu diete.

Informatii de contact

© Fanvet 2022, Toate drepturile rezervate.

Awesome Image

Servicii Oftalmologie

Oftalmologie Veterinară Suceava

Cataracta este diagnosticată de cele mai multe ori târziu, pentru că stăpânii de câini nu iau în seamă primele semne ale bolii. Ei observă că patrupedul nu mai vede bine abia atunci când începe să se lovească de obstacole din mediul străin, mai ales la lumina puternică sau în întuneric.

Asta și pentru că vederea scade treptat, iar animalul se descurcă perfect în mediul familiar. Cataracta poate fi cauzată de medicamente, de substanțe toxice ca adezivii și lacurile folosite în amenajările intrerioare, dar și de boli precum diabetul.

Awesome Image
Awesome Image

Ce este cataracta?

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, determinată de factori diverşi, zonele afectate având forme, localizări şi mărimi variate.

Din punct de vedere biochimic, modificările ce apar în cataractă includ, printre altele, scăderea conţinutului în apă a cristalinului, pierderea ionilor de potasiu, creşterea concentraţiei ionilor de calciu, scăderea consumului de oxigen.

Cum se pune diagnosticul de cataractă la câine?

Dilatarea corespunzătoare a pupilei este foarte importantă pentru a determina extinderea cataractei şi pentru a o diferenţia de scleroza nucleară.

Diagnosticul cataractei se pune pe baza semnelor clinice, coroborate cu ecografia oculară.

Deosebit de importantă este anamneza. În general, proprietarii animalelor observă scăderea acuităţii vizuale a acestora, din cauza lovirii de obstacole din mediul străin, mai ales la lumina puternică sau în întuneric. Animalele cu cataractă matură văd destul de bine în lumina crepusculară.

Cel mai frecvent, în cataractele senile, animalele ajung la medic în stadiul de cataractă matură sau hipermatură.Examenul oftalmologic nu se efectuează în timp util pentru că acuitatea vizuală scade treptat, în ani de zile, și pentru că animalul se descurcă perfect în mediul familiar.

În general, apar modificări în comportamentul animalului: devine apatic, nu se mai joacă cu jucăriile preferate sau devine agresiv. Aceste modificări nu sunt însă luate în seamă de către proprietari.

Când pierderea acuităţii vizuale este bruscă, de ordinul zilelor, cel mult una două săptămâni, animalul este adus la medic pentru consult de specialitate. Acest debut brusc este întalnit în cazul cataractelor intumescente, complicate cu glaucom, şi cataractelor diabetice, cu evoluție rapidă de la o zi la alta.

În cazul cataractelor traumatice şi toxice, timpul scurs de la debut pâna la opacifiere poate fi de câteva luni.

În cazul cataractelor diabetice, animalul nu are iniţial modificări în comportamentul alimentar: foame exagerată, sete intensă, eliminare abundentă de urină. Prezentarea la examenul oftalmologic este datorată pierderii bruşte a acuităţii vizuale, determinarea glicemiei confirmând diagnosticul.

Din ce cauze apare cataracta toxică?

Cataracta toxică poate fi produsă de numeroşi compuşi, fie ingeraţi, fie injectaţi parenteral sau intraocular. Se presupune că antibioticele au o legătură în apariţia acestor cataracte pasagere. Opacifierile vacuolare se pot dizolva rapid atunci când medicamentul este schimbat sau când animalul se simte mai bine.

Prednisonul şi dexametazona aplicate local produc opacifieri subcapsulare după 40 de zile de aplicare, şi continuă să progreseze atâta timp cât animalul este sub terapie. Ketoconazolul, administrat oral şi pe o perioadă lungă de timp, produce la câini o cataractă bilaterală ce progresează rapid.

Cataractele toxice sunt cataracte cu un debut variabil, de la câteva zile, la câteva luni, sunt bilaterale şi apar în general la câinii tineri, cu vârsta de 2-5 ani. Au o frecvenţă mai mare primăvara şi vara, fiind în strânsă legătură cu folosirea materialelor de construcţie pentru amenajări interioare, precum adezivi, lacuri etc.

Intoxicaţiile cu naftalină la câine sunt întâlnite după ce în casa unde aceştia locuiesc, proprietarii au făcut curăţenie în dulapuri, debarale unde sunt depozitate articole ce conţin lână şi pentru care se utilizează aceste insecticide împotriva moliilor.

Accidental, câinii consumă medicamentele stăpânilor, medicamente ce conţin cortizon, cataracta cortizonică fiind şi ea descrisă la animalele tinere care sunt lăsate nesupravegheate.

Cum se tratează cataracta?

Terapia cataractei la câine diferă în funcţie de stadiul evolutiv al afecţiunii.

Tratamentul medicamentos se realizează în cataractele incipiente şi imature cu colire ce reglează metabolismul cristalinului, întârziind evoluţia procesului, cu protectoare vasculare capilare retiniene, vitamina A şi E.

Se mai poate recurge la administrarea locală de atropină, în cazul opacifierii centrale a cristalinului, de două trei ori pe săptămână, pentru a menţine pupila dilatată şi pentru a permite vederea în jurul opacifierii centrale. Glucocorticoizii locali se pot administra în cazul dezvoltării uveitelor induse de cristalin sau pentru a preveni aceste tipuri de uveite.

Tratamentul chirurgical constă în extracţia cristalinului, după “fragmentarea" sa cu ajutorul ultrasunetelor.

Este cataracta o boală care se vindecă?

Această afecțiune din păcate nu se poate vindeca, ci doar ținută sub control în stadiul în care se afla în momentul diagnosticării. În cazul în care nu se efectuează tratamentul, cataracta va evolua până la pierderea totală a acuității vizuale.

Cât este de frecventă această boală?

În funcție de natura cataractei, această afecțiune este diagnosticată frecvent atât la câini în vârstă, cât și la cei tineri. Neputând să vă dau un răspuns procentual, vă spun că este o afecțiune destul de des diagnosticată în cabinetul nostru la câini din toate rasele și de toate vârstele.

Cum se poate preveni cataracta?

În afara cataractelor care apar secundar altor boli, cum ar fi diabetul, care se poate preveni, într-o oarecare măsură, printr-un regim dietetic echilibrat și un mod de viață activ, a celor toxice care apar consecutiv intoxicațiilor sau a cataractei produsă de administrarea anumitor medicamente (corticosteroizi: Hidrocortizon sau Prednison – atenționarea în acest caz fiind de a nu administra medicamente animalului decât la recomandarea medicului veterinar, sub supravegherea acestuia), celelalte tipuri de cataractă nu se pot preveni. Dacă însă vor fi diagnosticate din timp, ele pot fi ținute sub control, astfel încât animalul să nu își piardă vederea total, evitând astfel și alte complicatii care pot apărea consecutiv cataractei.

Recomandarea noastră este ca, în cazul în care observați opacifierea globului ocular, să mergeți cu animalul la un control medical veterinar pentru a nu permite avansarea bolii.

La Clinica Fanvet efectuam urmatoarele interventii chirurgicale.

Chirurgia ochiului si anexelor

  • - Sutura plaga corneana (manopera microchirurgie );
  • - Operatie cataracta (extirpare cristalin);
  • - Infundarea glandei anexe pleopei a III-a (Cherry Eye);
  • - Entropion si Ectropion;
  • - Blefarorafie (scop terapeutic);
  • - Extirpare tumori pleoape;
  • - Remedierea prolapsului globului ocular.