FanVet ofera asistenta sanitar veterinara de specialitate, vanzari medicamente, operatii chirurgicale, tratamente, cosmetica, analize de laborator: sange, urina, spitalizare, detartraj, mica si mare chirurgie, pet shop cu diete.
Pisicile si cainii nu sunt doar animale de companie. Ei sunt tratati ca membri ai familiei. Si, ca orice membru al familiei, si animalele de companie trebuie ingrijite pentru a fi sanatoase si fara paraziti.
Este normal ca un caine sau o pisica sa fie infestat cu un parazit intern sau extern la un moment dat. Parazitii pot afecta animalul de companie in diferite moduri, plecand de la o mica iritatie pana la afectiuni care ii pun in pericol viata. Unii paraziti se pot transmite chiar si la membrii familiei tale de oameni.
Medicul veterinar te poate ajuta sa previi, sa diagnostichezi sau sa tratezi in siguranta animalul de companie de paraziti si de alte probleme de sanatate care nu afecteaza doar pisica sau catelul, ci si membrii familiei tale.
Zoonozele – ce sunt ele
Zoonozele sau bolile zoonotice sunt acele afectiuni care se transmit direct sau indirect de la animale la oameni. Unii viermi se pot trasmite usor de la animale la oameni.
Ce este o boala transmisa de vectori sau ce sunt bolile vectoriale?
Bolile transmise de vectori sunt acele boli transmise de purici sau capuse sau alti paraziti care pot infesta cainii sau pisicile. Ele afecteaza atat animalele de companie, cat si oamenii. Capusele pot transmite o gama larga de boli, printre care amintim: boala Lyme, erlichioza, babesioza, febra Rocky Mountain, tularemia, febra de Colorado.
Da. Puricii si capusele pot fi purtatori ai unor boli care se pot trasmite direct sau indirect membrilor familiei tale. De exemplu, rickettsioza (infecție cu Rickettsia) poate fi transmisa direct de la capuse. Bartoneloza (infectia cu Bartonella) este transmisala pisici de purici si se poate raspandi la oameni. Puricii, pot fi de asemenea o gazda intermediara pentru viermi, care pot infecta atat animalele de companie, cat si oamenii.
Exista cateva tipuri de viermi intestinali care pot afecta pisicile si cainii, si acestea variaza, in functie de speciile din care fac parte. In general, acestia includ viermii rontunzi, viermii cu carlig, viermele bici si teniile si sunt toti foarte prolifici. Un vierme poate produce peste 10.000 de oua pe zi, care trec in fecalele animalului de companie si se raspandesc in zona in care acesta traieste. Odata ajunse in mediu, o parte din oua pot ramane infectioase si pot prezenta un risc atat pentru animalul de companie cat si pentru om ani in sir.
Da. Viermii cardiaci sunt un problema foarte serioasa atat pentru pisici cat si pentru caini, mai ales pentru cei dintre dvoastra care locuiesc in zone in care sunt tantari. Tantarii sunt vectorul prin care acestia se transmit. Viermii cardiaci pot ucide sau debilita animalele de companie pe care le infesteaza. Si aceasta din cauza ca viermii cardiaci traiesc in sangele, plamanii si inima animalelor infectate. Medicul veterinar poate efectua teste de diagnostic pentru a verifica starea de sanatate a cainelui sau pisicii dvoastra. Insa, un program de prevenire pe tot parcursul anului este cea mai eficienta metoda de a mentine animalele de companie sanatoase si fara viermi cardiaci.
Viermii rotunzi sunt cei mai frecventi paraziti intestinali ai animalelor de companie si cel mai probabil sa fie trasmisi si la om. Oamenii pot ingera accidental oua de vierme infectioasa care au trecut prin fecalele animalelor de companie si au ramas in mediul inconjurator. Ouale se deschid apoi in tractul intestinal al omului iar viermii imaturi pot migra in tesuturile corpului, inclusiv in ochi sau creier si pot cauza probleme extrem de grave de sanatate.
Poti reduce riscul de infectii parazitare inc adrul familiei eliminand parazitii de la animalele de companie, restrictionand accesul la zonele contaminate – cum ar fi litierele, zonele in care sunt plimbati cainii, sau zonele cu trafic intens si practicand o igiena personala foarte buna. Strangerea si aruncarea fecalelor de caine poate ajuta la prevenirea infestarii cu viermo rotunzi, inainte de a fi raspanditi in mediu si de a deveni un pericol pentru oameni si animalele de companie.
Parazitii pot infesta animalul de companie oricand, pe intreaga perioada a anului. Parazitii externi, cum ar fi puricii sau capusele pot fi mai putin prevalenti afara in anumite perioade ale anului, cu toate acestea, pot supravietui in casa in timpul lunilor de iarna creand un ciclu neintrerupt. Alti paraziti intestinali, cum ar fi viermii, pot infesta animalul de companie pe tot parcursul anului. De aceea, este extrem de important sa mergi cu animalul de companie regulat la medicul veterinar pentru un consult de specialitate si un program activ de prevenire a parazitilor.
Sunt cateva mici lucruri, care adunate, te pot feri atat pe tine, pe familia ta cat si animalul de companie de probleme de sanatate.
Nu uita, animalul tau de companie se bazeaza pe tine sa ai grija de sanatatea si ingrijirea lui. Si familia ta are nevoie de protectie impotriva parazitilor sau bolilor transmise de paraziti. Avand grija de cainele/pisica ta, ai grija si de sanatatea familiei tale.
2 Replies to “Paraziti”
Morosan elena
09 iun. 2023
Mii de mulțumiri stimatului dr. Bichir, tot respectul pentru un adevărat profesionist, cel mai bun din Suceava. Am avut noroc de cel mai bun medic veterinar, care mi-a salvat cățelul. Tot Respectul!
Morosan elena
09 iun. 2023
Mii de mulțumiri stimatului dr. Bichir, tot respectul pentru un adevărat profesionist, cel mai bun din Suceava. Am avut noroc de cel mai bun medic veterinar, care mi-a salvat cățelul. Tot Respectul!