Contrar credintei populare, cainii nu urmaresc, in general, sa fie „caine de top”. Ei prefera de cele mai multe ori sa traiasca intr-un grup social in care oamenii sunt de incredere, relaxati, consecventi in comportamentul de a prelua controlul atunci cand este necesar. Cu toate acestea, in cazul in care proprietarii sunt inconsecventi in interactiunile lor cu cainele si nu dau semnale clare cu privire la ceea ce constituie un comportament adecvat, atunci cainele poate dezvolta asteptari care-l pot conduce la un conflict cu proprietarii sai din cand in cand. Acest comportament a fost prezentat in trecut ca agresiune dominanta, dar acesta nu are drept scop stabilirea de ranguri sociale, ci mai degraba se dezvolta ca o consecinta a circumstantelor. Nu este vorba nici de dominanta si nici de agresiune, fiind un mit lupta pentru o pozitie dominanta sau pentru a stabili o „ierarhie dominanta”.
O ierarhie dominanta este un termen folosit pentru a descrie o relatie observata intre indivizii din cadrul unui grup. In cele mai multe situatii nu este nevoie pentru indivizii mai increzatori sa-si afirme pozitia in cadrul grupului social prin intermediul manifestarilor de agresiune, din moment ce alte persoane sau indivizi, mai putin increzatori, dau semnale clare ca nu sunt interesati de provocare si confruntare. Intr-adevar se observa mai usor ca unii indivizi mai putin increzatori ofera sau evita „dominanta”, mai degraba decat se observa ca un individ mai increzator ca afirma sau ia o pozitie de „dominanta”.
Animalele care traiesc in grupuri au un comportament social si fac asta din cauza avantajelor. Nu exista intr-un grup un nivel ridicat de acces al tinerilor mai usor la hrana, dar acestia sunt aparati de adulti impotriva pradatorilor. Membrii grupului ofera beneficii pentru fiecare in parte si este contra productiv pentru grup si pentru fiecare individ sa existe o lupta in randul membrilor, aspecte care pot aduce mari prejudicii si riscuri. Prin urmare, un sistem recunoscut de comunicare si de distributie a resurselor este benefic pentru intreg grupul.
In natura, cel mai puternic membru al unui grup poate avea cea mai multa libertatea de acces (de exemplu, ei pot alege atunci cand vor ceva), in timp ce cei mai slabi trebuie sa ia posibilitatea de a avea acces la lucruri importante, cum ar fi produsele alimentare si de interactiune sociala atunci cand sunt lasati. Cu toate acestea, in situatia unei case este posibil ca, cainii sa dobandeasca aceasta libertate de acces, ca urmare a obiceiurilor proprietarul lor, mai degraba decat prin propria lor personalitate sau forta fizica. De exemplu, cainele poate gasi usor calea de a avea acces la locuri de odihna confortabila, cum ar fi canapeaua, atunci cand proprietarul nu este prezent in camera, dar nu poate fi capabil de a accesa acelasi loc de odihna in cazul in care este prezent proprietarul. Personalitatea cainelui nu s-a schimbat, dar capacitatea sa de a avea libertatea de acces la resursa s-a schimbat. Fara reguli clare, coerente si cu limite de comportament, cainele isi poate construi o speranta falsa privind capacitatea sa de a influenta deciziile cu privire la unele situatii care determina accesul sau limitarea unei resurse fapt care conduce la confuzii. In timp, cainele poate incepe a afisa „comportamentul agresiv”, in situatii generate de faptul ca nu intelege si nu din greseala constata ca aceste manifestari sunt cele mai eficiente in rezolvarea confuzie. Ca urmare, incepe sa utilizeze un comportament agresiv in situatii de conflict pentru accesul la resurse, dar acest lucru nu inseamna ca el „vrea sa fie caine de top”. Acest lucru este important pentru o intelegere adecvata a perceptiei cainelui privind situatiile respective si ca aceste situatii pot fi rezolvate prin stabilirea unei comunicari clare si consecvent pozitiva, precum si faptul ca exercitiile traditionale pentru afirmarea „dominatiei” asupra cainelui, prin violenta sau „afirmare”, sunt inutile si potential periculoase. Departe de a fi supra-increzator, exista acum dovezi clare ca multi caini agresivi sunt de fapt anxiosi si nesiguri in circumstantele create. Daca credeti aveti un caine atat de increzator cat si agresiv, ar trebui sa solicitati de indata ajutor profesionist de la un specialist calificat, fara intarziere, deoarece consecintele pot fi catastrofale, avand in vedere puterea chiar si a unui caine mic.
Este important sa intelegem ca pozitia dominanta nu este o trasatura de personalitate. „Dominanta intr-o relatie” este data frecvent de contextul specific, adica un caine poate fi increzator in capacitatea sa de a avea acces la o resursa, cum ar fi alimentele, dar nu la alta, cum ar fi accesul la jucarii. De asemenea, reactiile unui caine singur nu sunt neaparat predictibile in relatia sa cu ceilalti. Cainele poate fi foarte increzator in capacitatea sa de a lua o jucarie de la un alt caine, dar putin probabil sa incerce chiar si atunci cand acesta este cu un alt stapan. Unii caini pot fi oportunisti, iar unii sunt mai predispusi sa arate agresiune atunci cand se simt amenintati, dar asta nu inseamna ca acestia sunt cei care doresc sa fie „caine de top”. Atat oportunismul cat si agresiunea nu sunt fara risc, si ori de cate ori un animal incearca sa preia controlul asupra unei resurse va avea de cele mai multe ori un grad de anxietate. Daca incercarea se intalneste cu rezistenta aceasta anxietate este probabil sa creasca.
Cum se aplica acestea la caini din gospodariile oamenilor?

Este important sa se asigure ca toti cainii in gospodarie se simt relaxati in relatia lor cu tine si increzatori ca, comportamentul dvs. va fi intotdeauna consecvent. Atunci cand nu exista norme coerente in casa si atunci cand cainii nu pot prezice modul in care proprietarii lor au de gand sa raspunda, poate aparea anxietatea. Cainii pot dezvolta o speranta ca este acceptabil pentru ei de a lua orice resursa ori de cate ori simt nevoia. Daca toata lumea intr-un grup social considera ca se poate face acest lucru, este usor sa vedem ca mai tarziu poate aparea un conflict din cauza concurentei pentru acel lucru care este considerat a fi important. Astfel de „resurse” includ de obicei alimente, locuri de odihna, posesiuni favorite cum ar fi jucariile, colegii si teritoriul. Daca se intampla ceva care unui caine nu-i place, el fie accepta, fie inregistreaza dezacordul fie ia o atitudine agresiva acestea fiind singurele modalitati prin care cainii pot reactiona. Cainii nu vor ameninta daca ei stiu ca este putin probabil sa obtina resursele dorite sau daca ei cred ca pot obtine doar daune in acest proces. Probabilitatea de confruntare este, prin urmare, controlata de asteptari si acestea sunt motivele pentru necesitatea existentei unor norme coerente care sa stabileasca niveluri realiste privind asteptarile.
Cum pot stabili asteptari realiste pentru cainele meu si pentru a preveni aparitia caracterului „dominant”?
Cel mai bun mod de a stabili asteptari adecvate si realiste este sa existe manifestari coerente, increzatoare si pozitive in interactiunile cu cainele tau. Aceasta forma de interactiune ar trebui sa fie stabilita inca de la inceputurile relatiei tale cu cainele. Nu cedati tentatiei de a interactiona in mod diferit cu catelusul dragut care se plimba printre picioarele voastre fata de modul in care intentionati sa interactionati cu cainele adult, pe deplin dezvoltat. In primul rand trebuie sa ne oprim in a gandi in termeni de „dominant”. Apoi baza relatiei corecte de incredere este aceea de a fi un „lider corect si consecvent” in tot ceea ce intreprindem catre caine sau impreuna cu el. Trebuie sa ne detasam de conceptele negative de „afirmare”, „nevoia de pedeapsa” si „punerea cainele la locul sau”. Trebuie sa urmarim si sa cantarim corect atat atitudinea si manifestarile noastre cat si sa judecam drept reactiile lui si ceea ce l-a determinat sa aiba o astfel de reactie. La stabilirea asteptarilor realiste nu este nevoie de asprime sau pedeapsa. Este important de a oferi cainelui atentie, atitudini corecte, ferme si multa supravegere.
Decide care sunt regulile casei si rolul fiecarui membru al familiei si aplicati-le toti membrii familiei, tot timpul in relatie cu cainele sau in prezenta lui – de exemplu, ii este permis cainelui pe mobila? va primi resturi de la masa?
Invatati bunele maniere si controlul de sine, fiti calm si cumpatat in prezenta lui – un caine care sta calm nu poate sa sara in sus sau sa o zbugheasca pe usa la orice zgomot.
Cainele „spune te rog” pentru lucrurile pe care le doreste doar trebuie sa fii atent la semnele si manifestarile lui – daca nu va primi ajutor de la tine atunci va incerca sa isi rezolve singur problema si eventual intra in conflict cu tine.
Invatati cainele sa „plece” si sa „dea”- in acest fel puteti preveni sa fuga cu telecomanda sau cu telefonul mobil.
Invatati cainele sa se bucure sa fie manipulat astfel incat el sa nu se sperie de atingere. Mangaiati-l mult cu mainile si plimbati-va mana sau mainile pe capul sau sau in zonele unde vedeti ca ii face placere. Nu ezitati sa aveti un contact fizic cu cainele dvs si sa ii aratati dragoste si incredere prin atingere. Acest lucru il va ajuta sa nu reactioneze violent la mana dumneavoastra sau chiar atunci cand este manipulat pentru diverse manopere.
Cum se dezvolta agresiunea fata de membrii familiei?

Cele mai frecvente cauze pentru manifestarea agresiunii au fost deja abordate, dar este important este sa ne amintim ca primele semne de agresiune, in contextul interactiunilor cu membrii familiei sunt de obicei subtile si pot fi ratate. Cainii utilizeaza in cea mai mare parte expresii faciale si posturi ale corpului pentru a semnala intentia. In ceea ce priveste o pozitie simplista, un corp relaxat si un proces lent si ritmic de a da din coada arata o abordare prietenoasa. Aceasta este forma ideala de interactiune intre caine si de proprietar. Nemiscarea cozii sau o miscare ferma inceata a cozii, constanta, contactul vizual si probabil insotit de o aratare a dintilor chiar fara un marait sesizabil ar putea fi o abordare ferma din partea cainelui sau o postura corporala scazuta, cu capul in jos, urechile lasate, un dat din coada rapid care sunt un indiciu al unui caine anxios sau cocolosit exprima un potential comportament conflictual. Aceste doua forme de interactiune ar trebui sa ridice probleme si nu trebuie sa ezitati sa cereti sfatul sau consilierea de specialitate pentru a va ajuta sa stabiliti o relatie si o interactiune pozitiva cu cainele.
Conflictele intre proprietar si animalele de companie pot incepe cu un contact vizual prelungit, maraitul si / sau revendicarea vizibila a resurselor, cum ar fi produsele alimentare, locuri de odihna, pozitia corpului si spatiul. Astfel educatia cainelui care afiseaza comportamente specifice de conflict (cum ar fi linsul buzei sau cascatul gurii – nu in semn de somn) poate incepe cu evitarea contactului vizual si chiar cu ridicarea incet a buzei superioare. El este foarte atent la semnele trimise de dvs si va intelege exact mesajul. Daca ati fost inconsistent in felul in care ati raspuns la mesajele comportamentale transmise de el sau in cazul in care doi membri din familie reactioneaza in moduri diferite, atunci acest lucru va conduce la confuzii. De exemplu, daca de obicei afisati o reactie „agresiva” dar care permite cainelui sa aceada la resursa dorita, iar cu acest prilej special cainele insista pe castigarea controlului resursei, cainele poate escalada agresiunea de la marait, latrat pana la muscatura. Daca aceasta intensa „agresiune” are rezultate si tu te retragi, cainele va invata ca, comportamentul lui escaladat, este un mijloc mai sigur de a mentine si detine controlul resurselor, alimente sau jucarii spre exemplu.
Proprietarii de multe ori gasesc acest tip de comportament normal, deoarece cainele nu va escalada comportamentul in orice situatie (adica nu este constant „rau”, in opinia lor). Cu toate acestea, comportamentul este relevant pentru contextul in care a aparut si cresterea intensitatii de afisare este necesara numai in acele situatii in care cainele percepe ca exista o amenintare la adresa asteptarilor sale. Daca un marait simplu este suficient pentru a transmite mesajul, atunci nu este nevoie pentru caine sa mearga mai departe.
Postura corpului cainelui in timpul intalnirii poate oferi informatii importante despre emotia pe care o are si manifestarea raspunsului comportamental, dar aceste lucruri sunt usor de interpretat gresit fapt care va face interactiunea si mai complicata. Prin urmare, ar trebui sa solicitati asistenta profesionala, calificata pentru a va ghida prin procesul de educare, mai ales ca in multe cazuri de agresiune fata de membrii familiei cainele va afisa un amestec de semnale care par sa indice o fluctuatie intre incredere si teama.
Ce trebuie sa fac daca cainele meu incepe sa arate agresiune fata de membrii familiei?
Toate provocarile agresive ar trebui sa fie luate in serios si ar trebui sa solicitati consiliere din partea medicului veterinar la primul semn al unor astfel de probleme, cu scopul de a cauta ajutor calificat. Cu cat este observata problema mai devreme cu atat mai bun este prognosticul pentru stabilirea cu succes a unei comunicari adecvate intre tine si cainele tau.
Cainii sunt capabili sa produca o caruta de daune cu muscaturile lor precum si multa durere. Cainele care actioneaza intr-un mod agresiv are tendinta naturala sa conduca la escaladarea agresiunii si astfel sa creasca prejudiciul adus stapanului sau. Amintiti-va ca afisajul agresiv este cel mai probabil sa fie rezultatul unor neintelegeri si confuzii iar confruntarea este de natura sa agraveze situatia. Pedeapsa poate duce la teama si anxietate la cainele dumneavoastra si la o perceptie ca ar trebui sa se apere. In cazul in care comportamentul agresiv asupra resurselor a fost prezent de ceva timp, atunci cainele a devenit increzator si postura de agresiv va fi de succes pentru el. In aceste situatii, cainele in mod natural va intensifica agresiunea afisata in fata esecului aparent, mai degraba decat o schimbare a strategiei sale. Proprietarii percep ca trebuie sa intensifice actiunea asupra cainelui „care nu asculta”. Astfel cainele intelege ca trebuie sa depuna mai multe eforturi de a se apara si astfel escaladeaza conflictul.
Odata ce ati identificat ca exista o problema urmatorii pasi trebuie sa fie obligatoriu spre a reduce incidenta confruntarilor, dar daca aveti orice indoiala sau nu vedeti o imbunatatire rapida in comportamentul cainelui atunci ar trebui sa solicitati ajutor calificat.
Primii pasi de gestionare a acestor probleme incep cu luarea de masuri pentru a elimina confruntarile potentiale din interactiunea cu cainele tau. Va trebui sa identificati toate situatiile care ar putea duce la agresiune si apoi sa evitati sau sa preveniti crearea conditiilor sau a imprejurarilor care sa conduca la conflict. De exemplu, nu lasati lucrurile placute cainelui prin casa la indemana lui, cainele dorind sau putand sa preia controlul (cum ar fi produsele alimentare sau jucarii) si nu va apropiati de caine atunci cand mesteca o jucarie sau manca ceva valoros, chiar ocoliti-l si ignorati-l. Adesea, situatiile si raspunsurile nu sunt previzibile si prin urmare, poate fi foarte util sa existe un mijloc de a lua controlul fizic al cainelui de la distanta. Realizati o conexiune sigura cu un bat lung la zgarda lui. Batul trebuie atasat zgarzii in orice moment, atunci cand exista cineva acasa care sa supravegheze cainele. Ideea este ca puteti ridica capatul batului si sa recastigati controlul fizic asupra cainelui, fara contact direct. Dupa ce ati apucat batul puteti apoi manevra cainele departe de situatie sau de resurse.
In nici un moment nu trebuie ca membrii familiei sa incearce sa foloseasca „muschii” asupra cainelelui tau sau forta bruta pentru a-l supune. Acest lucru poate conduce la raniri grave.
Pe termen scurt, in cazul in care cainele tau are o atitudine nedorita in casa sau incearca o pozitie usor „agresiva” atunci este mai bine sa-i ignori comportamentul chiar si pe el. Este mai bine sa se evite conflictul decat sa agravati situatia putand aparea diverse riscuri.
Identificati acele situatii in care cainele dumneavoastra poate indica o dorinta de a avea acces la elemente importante sau de valoare sau atitudini, chiar daca el nu a demonstrat anterior agresiunii in aceste situatii. Este bine sa se stabileasca unele reguli in casa cu scopul de a reduce asteptarile cainelui referitor la faptul ca accesul la aceste lucruri este disponibil gratuit. De exemplu, nu permiteti cainelui sa se urce pe canapea, exceptie cazul in care dati o comanda, cum ar fi „sari”. Stabiliti locuri distincte de odihna pentru cainele dumneavoastra, prin oferirea in acel loc a unei paturi, pernute suficient de mare sau un cos de interior, astfel incat sa aiba un loc sigur si securizat, care sa se relaxeze, sa nu fie in nici un conflict cu nevoia ta de relaxare si sa se simta in siguranta. Va rugam sa solicitati medicului veterinar curant, daca aveti nevoie de ajutor in predarea comenzilor cainelui, deoarece acestea trebuie sa se faca intr-o maniera pozitiva si non-conflictuala.
In scopul de a creste tendinta cainelui de a ne asculta, este util sa realizati un program zilnic de dresaj minim, cum ar fi invatarea cainelui sa astepte si/sau sa stea in sezut. Asigurati-va ca formarea se realizeaza prin metode pozitive, cu recompense, crescand astfel atentia si perceptia cainelui la semnalele transmise de stapan si respectarea acestora fapt care duce la o interactiune pozitiva cu tine.
Trebuie inceputa formarea in conditi de siguranta si distractie, insotita de recompense acordate pentru conformare. Nu recompensati un comportament anticipativ (de exemplu, in cazul in care cainele dumneavoastra prezice ca aveti de gand sa-i cereti sa se aseze si se aseaza inainte de a primi comanda). Este important ca rezultatele sa fie recompensate pentru respectarea unei comenzi, mai degraba decat sa ia initiativa. Odata avut succes, aceste comenzi ar trebui sa fie practicate intr-o varietate de medii si cu toti membrii familiei. Este mai bine de a incepe formarea cu un membru al familiei cu care cainele este in mod normal, cel mai ascultator. Apoi, treptat, dupa ce apar rezultate in educare, impreuna cu acest membru trebuie sa participe si restul familiei.
Reducerea asteptarilor cainelui de a avea acces liber la resurse poate fi realizata prin stabilirea unei reguli prin care toate elementele valoroase si interactiunile trebuie sa fie castigate. De exemplu, afectiunea, atentia, lauda, produsele alimentare, joaca si jucariile sunt recompense, care ar trebui sa fie castigate. Atunci cand recompensele sunt date la cerere, creste increderea, iar proprietarul este plin de satisfactii in ceea ce priveste initiativa cainelui sau comportamentul acestuia. Cainele trebuie sa invete ca aceste resurse vor fi primite numai atunci cand acestea sunt obtinute prin ascultare, in prezenta proprietarilor. Recompensele sunt cele mai eficiente atunci cand au fost retrase initial. Este nepotrivit sa incercam sa instruim un caine cu o bucata de mancare imediat dupa o masa. Este de mica valoare sa incercati sa utilizati afectiunea sau joaca ca o recompensa pentru un caine atunci cand primeste deja aceste resurse fara sa ceara.
Amintiti-va ca resursele importante variaza de la individ la individ. Prin urmare, poate fi de ajutor sa intocmiti o lista cu toate lucrurile si dorintele pe care cainele vostru le are in ordinea importantei pentru el. Va puteti concentra apoi pe educarea cainelui pentru a castiga aceste resurse speciale. De exemplu, cainele poate fi invatat ca, pentru a primi alimente, mangaiere, joaca, sau plimbari acesta trebuie sa raspunda la una din mai multe comenzi. Cand cainele are o dorinta mare pentru ceva ce stie ca va primi daca se va conforma este mult mai probabil de a se conforma la comanda pentru a obtine. Amintiti-va ca scopul acestui exercitiu este de a schimba asteptarile si, prin urmare, o conformare simpla la comanda este tot ceea ce este necesar. Nivelul de complexitate al sarcinii ar trebui sa fie in functie de modul cum percepe valoarea resursei. De exemplu, este necesar sa se solicite un nivel ridicat de conformitate, in scopul de a avea acces la o recompensa de mare valoare, cum ar fi un biscuite special. Nu este necesar sa se oblige un caine sa treca printr-o secventa elaborata de comportamente dificile, pentru a avea acces la ratia zilnica de hrana, care este o resursa vitala pentru supravietuirea mai degraba decat un lux in plus.
Ignorand pur si simplu un caine care cauta atentie, afectiune, joaca, sau alimente poate creste starea de anxietate. Prin urmare, este mult mai constructiv de a preda cainelui un mod adecvat si logic de acces la resurse. Daca aveti indoieli cu privire la cum sa faceti acest lucru va rugam sa apeleti la ajutor profesionist.
Ce se poate face in cazul in care cainele meu refuza sa asculte de comenzile mele?
Primul lucru ce este de facut in aceasta situatie este sa analizati cu atentie daca cainele dumneavoastra intelege ceea ce i se cere sa faca? Daca cainele tau nu intelege comanda „refuzul” aparent poate fi inteles in totalitate. Veti avea nevoie sa cititi despre tehnici de antrenament pentru a avea succes, metode pozitive prin care sa se creeze o asociere intre comanda si actiunea pe care doriti sa o intreprinda. In plus, ar trebui sa reevaluati starea emotionala a cainelui. Daca cainele este nesigur si anxios nu poate fi in masura sa respecte comenzile. In acest caz, va trebui sa utilizati o abordare comportamentala diferita. Trebuie sa intrebati medicul veterinar pentru sfaturi despre cum se obtine asistenta profesionala pentru a evalua cu exactitate comportamentul cainelui dumneavoastra inainte de a trece mai departe.
Daca sunteti sigur ca, cainele nu intelege comenzile dumneavoastra si ca comportamentul sau nu este un rezultat al asteptarilor mari, fara nici o stare emotionala negativa, atunci trebuie sa intelegeti ca de fiecare data cand cainele nu reuseste sa respecte comenzile dumneavoastra, consolideaza increderea interioara ca respectarea nu este necesara in acel context.
Daca aveti probleme cu punerea in aplicare a unor tehnici de modificare a comportamentului descris mai sus, este recomandabil sa cautati ajutor din partea unui specialist in comportament cat mai curand posibil.
Agresiunea este un comportament normal la carnivore si prin urmare, nu poate fi „vindecat”, dar poate fi gestionat pentru a minimiza riscul. In unele cazuri de agresiune fata membrii familiei, mai ales daca fenomenul este identificat destul de devreme, exercitiile comportamentale adecvate pot aduce o schimbare rapida si este posibil sa observati cum cainele dumneavoastra este mult mai relaxat. Cu toate acestea, in alte cazuri, in special cele care implica prezenta grupurilor cu risc ridicat, cum ar fi copiii sau infirmitatile, sprijinul profesional este necesar si ar trebui sa intrebati pentru sfaturi medicul dumneavoastra veterinar. In unele cazuri, medicamentele pot fi necesare pentru a ajuta procesul de modificare a comportamentului, dar medicatia nu va „vindeca” problema.
Postează un comentariu